Bireysel Başvuru

Bireysel Başvuru Nedir? Bireysel Başvuru Şartları Nelerdir? Neden Bireysel Başvuru Yapılır? Kimler Bireysel Başvuru Yapabilir? Bireysel Başvuru Süresi Ne Zaman Başlar Ne Zaman Biter? Bireysel Başvuru Nereye ve Nasıl Yapılır?

AYM'ye Bireysel BaşvuruAİHM'ye Bireysel Başvuru
Bireysel Başvuru | AYM | AİHM | Akçaoğlu Hukuk Bürosu

Bireysel Başvuru Nedir?

Bireysel Başvuru 2 farklı konuyu ifade etmektedir;

  1. Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru
  2. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Bireysel Başvuru
AYM Bireysel Başvuru:
Ülkemizin iç hukukunda sözleşme ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 11 No'lu Ek Protokolüne taraf olmamız sebebiyle, herkesin hak aramak için, kamu gücü tarafından ihlal edildiğini düşündüğü, Anayasa'da belirtilen ve güvence altına alınmış temel hak ve özgürlükleri için haklarını arama yöntemidir.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi ise bireysel başvuruyu şu şekilde açıklamıştır;

“Buna göre, 23 Eylül 2012 tarihi itibarıyla herkes, Anayasa’mızda güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurabilmektedir.”

"Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi"

Bu konudaki kapsamlı bilgiye Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru linki üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

AİHM Bireysel Başvuru:
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi mad. 35’e göre başvurucunun iç hukuk yollarını tüketmesi durumunda, iç hukuktaki kesin karar tarihinden sonra takip eden 6 ay içinde Bireysel Başvuru Formunun eksiksiz bir şekilde doldurularak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yapılan başvuru yoludur.

AİHM Bireysel Başvuru belirli "Kabuledilebilirlik Kriterleri"'ne sahiptir. Bu maksatla mevzuata hakim danışmanlar aracılığı ile yapılan başvurular daha başarılı bir şekilde kabul edilecektir.

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gönderilen başvuruların aşağı yukarı %90’ı, kabuledilebilirlik kriterlerinden birini yerine getirmediği gerekçesiyle reddedilmektedir. Bu statistik ve tecrübemize dayanarak bireysel başvurucuların çoğu ile onları temsil eden önemli sayıda avukatların kabuledilebilirlik kriterleri hakkında daha iyi bilgi sahibi olmaları gerektiği ortaya çıkmaktadır.”

"European Court of Human Rights", COURTalks_Inad_Talk_TUR.PDF, sayfa 1.

Bu konudaki kapsamlı bilgiye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Bireysel Başvuru linki üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Başvuru Şartları Nelerdir? Neden Bireysel Başvuru Yapılır? Kimler Bireysel Başvuru Yapabilir? Bireysel Başvuru Süresi Ne Zaman Başlar Ne Zaman Biter? Bireysel Başvuru Nereye ve Nasıl Yapılır?

Bireysel Başvuru için iki farklı mahkemeye başvurular, herbir mahkeme için ayrı ayrı belirli şart ve koşulların sağlanması durumunda yapılabilir.

  1. Anayasa Mahkemesi (AYM)
    Anayasa Mahkemesine Bireysel BaşvuruAnayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Şartları

  2. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)
    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Bireysel BaşvuruAvrupa İnsan Hakları Mahkemesine Bireysel Başvuru Şartları

Tags: Bireysel BaşvuruAYM Bireysel BaşvuruAİHM Bireysel BaşvuruBireysel Başvuru ŞartlarıBireysel Başvuru SüresiAYMAnayasa MahkemesiAİHMAvrupa İnsan Hakları Mahkemesi

Av. İsmail Akçaoğlu

Çalışma alanı ağırlıklı olarak Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru, İcra İflas Hukuku, İş Hukuku, Vergi Hukuku, Ceza Hukuku, İdare Hukuku, Kadastro Hukuku olmak üzere hukukun bütün alanlarında avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir.