Araç Değer Kaybı

Araç Değer Kaybı Nedir? Araç Değer Kaybı Tazminatı Nasıl Alınır? Araç Değer Kaybı Şartları Nelerdir? Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Sigorta Hukuku Anasayfa
Araç Değer Kaybı | Sigorta | Akçaoğlu Hukuk Bürosu

Araç Değer Kaybı - Araç Değer Kaybı Tazminatı

Araç günümüzün vazgeçilmezi haline gelmişken; trafikte araç kullanmak büyük dikkat ve özen isteyen bir iştir. Maalesef her gün yüzlerce araç trafik kazalara sebebiyet vermektedir. Bu kazalardan kaynaklanan zararlarımız kaskomuz veya karşı tarafın zorunlu trafik sigortası aracılığıyla karşılanıyor fakat çoğu zaman araç değer kaybımız göz ardı edilebilmektedir. Peki nedir araç değer kaybı?

Kısaca tanımlayacak olur isek trafik kazası sebebiyle hasar gören aracın piyasadaki değişim değer durumunu ifade etmektedir. Araç değer kaybı, hasar alarak onarım gören aracın ikinci el piyasa değerindeki düşüşü ifade eder. Bununla beraber kazaya karışıp hasar gören aracın, en iyi şekilde tamir edilmiş olabilir. Buna rağmen TRAMER (Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi) kayıtlarında yer alacak kaza kaydı nedeniyle, piyasa değişim değerinde bir düşüş meydana gelecektir.

Araç değer kaybı, kazalı aracın (parçaları daha yenisi veya orijinal parçası ile değişse dahi) kazadan önceki değerine nazaran mali bir kayıp yaşanmasına sebebiyet verilmesi ile ortaya çıkan bir tazminat türüdür. Zira daha az kusurlu taraf, daha fazla kusurlu tarafa veya sigortacısına haksız fiilden kaynaklı gerçek bir zararın tazmini talebini iletmektedir. Örneğin; Araç değeriniz 100.000,00 TL fakat kaza sonrası bu piyasa değeri 90.000,00 TL’ye düştüğünü varsayalım aradaki 10.000,00 TL sizin araç değer kaybınızı ifade etmektedir. Kazadaki kusur oranına göre talep edilecek miktar değişiklik gösterebilmektedir; kusurunuz yok ise 10.000,00 TL’yi, kusurunuz % 25 ise 7.500,00 TL’yi, kusurunuz % 50 ise 5.000,00 TL’yi, kusurunuz %75 ise 2.500,00 TL tutarındaki araç değer kaybınızı karşı taraftan talep edebilmektesiniz. Eğer kusurun tamamı size aitse herhangi bir talepte bulunamazsınız.

Özetle araç değer kaybı, kazaya karışan aracın kazadan önceki ikinci el piyasa değeri ile kazadan sonraki ikinci el piyasa değeri arasındaki değer düşüşünü ifade etmektedir.

Araç Değer Kaybı Şartları

Araç değer kaybı talep edebilmek için belirli şartların mevcut olması gerekmektedir;

  1. Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere değer kaybı talebinde bulunan araç sürücüsünün %100 kusurlu olmaması gerekir.
  2. Değer kaybı tazminatı kazanın gerçekleştiği tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde talep edilmelidir. Zira araç değer kaybı tazminatı için 2 yıllık zamanaşımı süresi öngörülmüştür. Bu sebeple hak kaybına uğramamak için kaza tarihinden itibaren 2 yıllık süre geçmeden tazminat için başvuruda bulunulmalıdır.
  3. Aracın yaşı ve km sınırı ise başvuruda engel teşkil etmemektedir. Daha öncesinde her ne kadar 165.000 km üzeri araçlarda değer kaybı tazminatına talep edilemese de bu sınırlama Mart 2020 den itibaren kaldırılmıştır.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Değer kayıplarının başvuru üzerine ödenmesi de karşılaşılan bir durum; eğer yapılan ödeme araçta meydana gelen değer kaybını tam olarak karşılıyorsa dava açmaya dahi gerek kalmamaktadır. Bu çözüm yolu 15 gün içerisinde sonuçlanır. Fakat başvuru yapıldığı halde herhangi bir cevap verilmez, ödeme eksik yapılır veyahut talep reddedilirse sigorta şirketine karşı açılan değer kaybı talep ve davaları tahkim yolu ile çözümlenir. Merkezi İstanbul’daki Sigorta Tahkim Komisyonu tek tarafı sigorta olan tüm uyuşmazlıklarda hızlı ve adaletli bir yargılama yürütmektedir. Tahkim yolunda vatandaşların mağduriyetleri kısa sürede giderilmekte ve bir alternatif çözüm yolu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Mağduriyete uğrayan vatandaşlarımız kendileri başvuru yapabileceği gibi avukat aracılığıyla da başvuru yapabilir. Burada tavsiyemiz süreçte daha fazla mağdur yaşamamaları bir avukat aracılığı ile bu işlemleri yerine getirmeleridir.

Sigorta Hukuku Neleri Kapsar?

Sigorta Hukuku

Tags: Sigorta HukukuAraç Değer KaybıDeğer Kaybı TazminatıDeğer Kaybı ŞartlarıBireysel Başvuru FormuDeğer Kaybı Başvurusu

Av. İsmail Akçaoğlu

Çalışma alanı ağırlıklı olarak Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru, İcra İflas Hukuku, İş Hukuku, Vergi Hukuku, Ceza Hukuku, İdare Hukuku, Kadastro Hukuku olmak üzere hukukun bütün alanlarında avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir.